Saturday, November 29

Teknik Penyusuan Susu Ibu yang Betul

Untuk memastikan kejayaan penyusuan susu ibu, bayi perlu diletakkan dengan betul ke payu dara ibu. Biasanya, posisi dan cara meletakkan bayi ke payu dara datang secara semulajadi tetapi terdapat ibu dan bayi yang memerlukan masa dan latihan. Untuk melakukan dengan betul berikut adalah langkah - langkah yang boleh membantu:
  • Posisi
  • Pelekapan
  • Tanda-tanda pelekapan yang salah
  • Penilaian samada bayi menyusu dengan baik
Posisi
  • Pegang bayi rapat ke arah badan dan payu dara ibu.
  • Pastikan kepala dan badan bayi lurus.
  • Ampu bahagian belakang dan punggung bayi dengan kemas.
  • Anda boleh memegangnya dengan berbagai cara asalkan anda merasa selesa.
  • Gambar 1:Duduk dan letakkan satu atau dua bantal untuk mengampu bayi anda.
  • Gambar 2:Baring mengiring dan bayi menghala kepada ibu. (Berhati - hati tidak tertidur dalam posisi ini untuk elak bayi lemas)
Pelekapan
  • Gambar 2:Baring mengiring dan bayi menghala kepada ibu. (Berhati - hati tidak tertidur dalam posisi ini untuk elak bayi lemas)
  • Rapatkan bayi ke payu dara (bukan payu dara ke bayi). Rapatkan seluruh badan bayi ke dada bukan hanya bahagian kepala. Pastikan seluruh bahagian tampok hitam (areola) masuk ke dalam mulut bayi.
  • Anda boleh membantu bayi melekap dengan memegang payu dara dengan tangan. Pastikan ibu jari jauh dari areola dan tidak menekan payu dara.
Tanda-tanda pelekapan yang salah
Jika penyusuan berjalan lancar, puting ibu tidak mudah cedera kerana puting berada jauh ke dalam mulut bayi. Kebanyakan masalah yang dialami ibu adalah kerana posisi dan cara pelekapan yang tidak betul. Berikut adalah tanda - tanda pelekapan yang tidak betul dan boleh mengakibatkan masalah semasa penyusuan:
  • Puting kelihatan leper semasa dikeluarkan dari mulut bayi selepas penyusuan.
  • Rasa sakit di puting semasa dan selepas penyusuan.
  • Payu dara mungkin bengkak.
  • Susu tidak dikeluarkan dengan berkesan.
  • Gambar menunjukkan bayi yang tidak melekap dengan betul. Ini boleh mengakibatkan masalah seperti kebengkakkan payu dara dan puting melecet.
Penilaian samada bayi menyusu dengan betul
Gambar ini menunjukkan bayi menyusu dengan cara yang betul
  • Mulut bayi terbuka luas.
  • Dagu bayi menyentuh payu dara.
  • Bibir bawah bayi bergulung keluar.
  • Hidung bayi terletak pada payu dara dan bayi boleh bernafas.
  • Bayi menghisap, berhenti sejenak dan menghisap semula. Hisapan secara perlahan dan dalam.
  • Ibu boleh mendengar bunyi bayi menelan susu.
  • Gambar menujukkan apa yang berlaku di dalam mulut bayi ketika penyusuan jika bayi melekap dengan betul.
  • Petunjuk:
    • Puting
    • Areola dan tisu payu dara dengan duktus susu dibahagian bawah areola.
    • Lidah bayi
    • Payu dara
    • Tekak bayi

Friday, November 28

Demam Denggi



Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.
Terdapat empat (4) jenis virus yang boleh menyebabkan demam denggi (DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4).
Jangkitan oleh salah satu jenis virus akan memberikan imuniti terhadap virus jenis itu sahaja, jika individu tinggal di kawasan jangkitan denggi, mereka boleh di jangkiti lebih dari sekali seumur hidupnya.
Bagaimanakah untuk mengetahui saya berkemungkinan menghidap demam denggi?
Pesakit akan mengalami tanda-tanda dan gejala selepas 5-6 hari gigitan nyamuk seperti:
  • Demam panas
  • Sakit kepala
  • Sakit tulang belakang
  • Sakit sendi-sendi
  • Loya dan muntah-muntah
  • Sakit biji mata
  • Ruam
Apakah yang akan terjadi sekiranya saya tidak mendapatkan rawatan?
Demam denggi terdiri daripada demam denggi biasa atau demam denggi berdarah yang boleh membawa maut.
Demam denggi berdarah mempunyai tanda-tanda di atas dan juga pendarahan seperti:
  • Mudah lebam
  • Pendarahan di bawah kulit, pada hidung atau gusi
  • Ia boleh diikuti dengan pendarahan seluruh badan yang juga membawa maut
Apakah rawatan untuk demam denggi?
Masih tiada rawatan khas untuk demam denggi. Pesakit yang mengalami tanda-tanda dan menunjukkan gejala-gejala demam denggi hendaklah mendapatkan rawatan segera. Pesakit akan diberikan ubat demam dan dinasihatkan berehat serta digalakkan minum air. Pesakit akan dimasukkan ke dalam wad sekiranya disyaki menghidap demam denggi berdarah.
Apakah perlu saya lakukan untuk mencegah demam denggi?
Terdapat pelbagai jenis cara untuk mencegah demam denggi :
  1. Memastikan tiada tempat pembiakan nyamuk
    • Membuang bekas yang boleh menakung air
    • Pastikan tangki air, bekas tadahan hujan seharusnya ditutup
    • Pastikan pasu-pasu bunga dan bekas tadahan dibuang airnya sekurang-kurangnya seminggu sekali
    • Pastikan saliran atap sentiasa mengalir
    • Membela ikan di dalam kolam ikan untuk mengurangkan jentik-jentik
  2. Menggunakan semburan serangga untuk membunuh nyamuk
  3. Mengambil langkah-langkah melindungi diri untuk mengelakkan gigitan nyamuk seperti
    • Pastikan tingkap dan pintu sentiasa ditutup
    • Sapukan ubat penghalau nyamuk pada anggota terdedah kepada gigitan nyamuk
    • Memakai baju berwarna cerah dan berlengan panjang dan seluar panjang sewaktu keluar rumah
    • Pasangkan ubat lingkaran nyamuk dan ubat nyamuk elektrik di kawasan tertutup

Thursday, November 27

Makanan Seimbang Bekal Tenaga Untuk Pesakit Kanser

Pesakit kanser memerlukan makanan seimbang bagi memenuhi segala keperluan badan untuk kekal bertenaga. Tiada makanan yang dapat menyembuhkan kanser.
Malah, tiada jenis makanan tertentu yang perlu dimakan atau dielak jika seseorang itu mendapat kanser.Namun, pemakanan faktor penting yang perlu diambil berat oleh pesakit kanser kerana jenis rawatan yang diambil meningkatkan keperluan badan.
Corak pengambilan makanan juga akan terganggu. Justeru, amalan pemakanan yang baik sebelum, semasa dan selepas rawatan penting untuk memastikan tubuh berasa lebih sihat serta bertenaga.

 Foto
Terdapat beberapa panduan dikongsi portal rasmi MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia yang mungkin boleh membantu pesakit kanser menjalani kehidupan lebih sihat.
Kepentingan amalan pemakanan yang baik 
• Membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan tisu yang rosak terutama selepas pembedahan, radioterapi, kemoterapi atau rawatan perubatan lain. 
• Membantu menghadapi kesan sampingan rawatan dengan lebih baik dan sembuh dengan cepat. 
• Membantu meningkatkan sistem imun atau ketahanan badan bagi membolehkan pesakit melawan jangkitan. 
• Membantu mencapai dan mengekalkan berat badan ideal. 

Pemakanan sebelum rawatan 
Makan pelbagai jenis makanan akan membantu pesakit mendapat semua nutrien atau zat diperlukan. Badan akan menukar makanan kepada bentuk tenaga. Pesakit kanser memerlukan tenaga walaupun mereka tidak aktif seperti biasa. Justeru, pengambilan makanan bertenaga daripada sumber karbohidrat dan lemak perlu mencukupi. 

Makanan yang mengandungi sumber protein juga penting untuk membantu memperbaiki tisu yang rosak dan mengekalkan sistem imun badan bagi melawan jangkitan kuman. Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan vitamin, mineral dan serat yang diperlukan badan sangat penting. 

Justeru, pengambilan pelbagai jenis makanan mengikut piramid makanan Malaysia sememangnya disarankan. 

Masalah pemakanan semasa rawatan dan cara mengatasi 
Rawatan kanser diperlukan untuk membunuh sel kanser, namun ia juga akan merosakkan sel yang sihat. Pelbagai kesan sampingan akan dialami pesakit. Kesan sampingan berbeza bagi setiap individu dan ia bergantung kepada bahagian badan yang dirawat, tempoh dan dos rawatan. Kebanyakan kesan sampingan bersifat sementara dan berakhir selepas rawatan selesai. 

Masalah pemakanan dan cara mengatasi 

1. Hilang selera makan
 
• Makan sedikit tetapi kerap untuk mendapatkan tenaga. 
• Tingkatkan kalori dan protein dalam makanan. 
• Ambil minuman atau makanan tambahan yang tinggi kalori dan protein. 
• Senaman yang tetap jika anda mampu meningkatkan selera makan. 
• Kurangkan pengambilan air pada waktu makan. 
• Makan di tempat persekitaran yang sesuai. 
• Pastikan mulut sentiasa bersih. Elakkan merokok kerana ia boleh mengurangkan selera makan dan mengubah rasa makanan. 

2. Kesukaran mengunyah dan menelan akibat luka dalam mulut serta tekak. 
• Makan sedikit tetapi kerap. 
• Tingkatkan kalori dan protein dalam makanan. 
• Ambil minuman atau makanan tambahan yang tinggi kalori dan protein. 
• Makan makanan sejuk atau pada suhu bilik. 
• Tingkatkan pengambilan cecair. 
• Makan dan minum secara perlahan. 
• Pilih makanan yang lembut dan senang dikunyah atau campur kuah di dalam makanan. 
• Elakkan makanan yang pedas dan berasid atau masam. 

3. Mulut kering 
• Tingkatkan pengambilan cecair. Lebihkan pengambilan air semasa makan. 
• Pilih makanan yang lembut dan senang dikunyah seperti bubur nasi atau campurkan kuah dalam makanan. 
• Ambil makanan yang merangsang pengeluaran air liur seperti lemon atau gula-gula getah. 
• Hisap ketulan ais untuk menyejukkan mulut. 

4. Perubahan rasa dan bau makanan 
• Elakkan makanan yang berbau kuat. 
• Makan makanan sejuk atau pada suhu bilik. 
• Gunakan perisa seperti garam, rempah, herba, gula atau bawang putih bagi menambahkan rasa makanan. 
• Jauhkan diri daripada dapur semasa makanan dimasak. Minta kawan atau keluarga masak untuk anda. 

5. Loya dan muntah 
• Makan sedikit tetapi kerap. Elak makanan yang akan menyebabkan loya bertambah teruk. 
• Makan snek seperti biskut kering atau roti bakar. 
• Makan makanan masam dan masin. 
• Makan makanan sejuk atau pada suhu bilik seperti puding dan salad. 
• Elakkan makan terlalu banyak lemak atau minyak. 
• Makan dan minum secara perlahan. 
• Kurangkan pengambilan air pada waktu makan. 
• Elakkan makanan yang terlalu banyak perisa seperti rempah. 
• Jangan baring dalam tempoh satu jam selepas makan. 
• Ambil ubat tahan muntah atas saranan doktor. 

6. Sembelit 
• Tingkatkan pengambilan cecair sekurang-kurangnya enam hingga lapan gelas sehari seperti jus buah, sup dan minuman susu. 
• Tingkatkan pengambilan serat seperti buah, sayur dan makanan gandum penuh. 
• Lakukan senaman yang tetap jika mampu seperti berjalan. 
• Ambil ubat atas saranan doktor. 

7. Cirit-birit 
• Ambil ubat atas saranan doktor. 
• Tingkatkan pengambilan cecair untuk menggantikan cecair yang hilang. 
• Makan sedikit tetapi kerap. Jangan lupa untuk mengamalkan pengambilan makanan pada tiga waktu utama iaitu sarapan, makan tengah hari dan makan malam serta tiga snek. 
• Elakkan mengambil alkohol, hadkan kafein dan makanan pedas. 
• Elakkan makanan bergoreng dan berminyak. 
• Elakkan pengambilan susu jika anda mengalami tidak toleransi terhadap gula dalam susu (laktosa). 
• Kurangkan pengambilan makanan tinggi serat. Pilih buah yang dimasak lembut dan tanpa kulit atau buah dalam tin. 

8. Pedih ulu hati (heartburn) 
• Makan sedikit tetapi kerap. Makan pada tiga waktu utama dan tiga snek. 
• Minum air 30 minit selepas makan. 
• Duduk sebentar selepas makan (30 minit) dan jangan baring. 
• Makan perlahan. 
• Elakkan pakaian terlalu ketat. 
• Elakkan makanan seperti coklat, kopi, teh, minuman ringan, alkohol, makanan tinggi lemak, buah sitrus dan tomato. 

Pemakanan selepas rawatan 
Selepas rawatan, kesan sampingan yang dialami akan beransur hilang dan selera makan mungkin meningkat. Pesakit masih perlu menjaga pengambilan makanan agar sentiasa cergas dan sihat. 

Antara amalan pemakanan yang disarankan adalah: 
• Makan makanan seimbang dan berkhasiat. Pelbagaikan makanan anda. 
• Makan lima atau lebih pelbagai hidangan sayur dan buah setiap hari. 
• Pilih karbohidrat kompleks dan bijirin penuh bagi meningkatkan pengambilan serat dalam diet anda. 
• Kurangkan pengambilan lemak dan garam dalam makanan. 
• Pilih makanan yang boleh mengekalkan berat badan sihat. Seimbangkan pengambilan makanan dengan aktiviti fizikal

Wednesday, November 26

Petua Pemakanan Sihat Dan Kekal Cerdas


Pada hari-hari tertentu, anda mungkin terlalu sibuk dengan tugas dan komitmen peribadi hinggakan tidak ada masa untuk berhenti bernafas. Oleh sebab anda cuba melakukan sebanyak yang boleh, maka anda tidak menghiraukan soal makan. Sarapan hanyalah secawan kopi atau teh tarik. Anda tidak sempat makan tengah hari disebabkan oleh jadual yang terlalu padat dan teman makan malam anda hanyalah sebungkus kentang goreng yang ditelan dengan gopoh-gapah di pejabat.

Jika anda sering menghadapi hari-hari begini, bermakna anda tidak dapat mengamalkan tabiat makan yang sihat. Usah bimbang. Ikuti petua mudah berikut untuk mencari masa makan dan mengetahui apa yang patut dimakan bagi mendapatkan nutrien dan tenaga secukupnya bagi membolehkan anda sentiasa cerdas dan dapat memberi tumpuan sepanjang hari.

Cergaskan hari anda dengan sarapan
Sarapan bukan sahaja penting untuk mencergaskan permulaan hari anda dan memberi tenaga yang cukup untuk kekal aktif sepanjang hari, tetapi juga telah terbukti secara saintifik dapat membaiki daya tumpuan, kecerdasan dan fungsi ingatan. Untuk meningkatkan metabolisme anda, amalkan diet yang seimbang dengan mengambil makanan karbohidrat kompleks seperti bijirin penuh dan makanan berprotein tinggi seperti susu dan keju. Kurangkan makanan berlemak seperti roti canai dan nasi lemak kerana makanan seperti ini boleh membuat anda berasa kembung dan lesu.

Jika anda selalu tidak mengambil sarapan dan menggantikannya dengan makan tengah hari yang berat, berikut adalah beberapa cara meluangkan masa untuk mengambil sarapan yang sihat di rumah:

- Cuba bangun awal supaya ada masa untuk makan dan menikmati sarapan.

- Siapkan sarapan pada malam sebelumnya jika anda rasa esoknya adalah hari yang terlalu sibuk dan akan kesuntukan masa.

Saya Terlambat Bangun Lagi!
Jika anda benar-benar tidak ada masa untuk menikmati sarapan yang sihat di rumah disebabkan terpaksa keluar awal bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas atau jika terlambat bangun, cuba petua berikut:

- Sediakan makanan seperti buah-buahan, roti/bun, keju atau telur rebus yang senang dicapai dan dimakan sambil berjalan. Untuk pemakanan yang lebih lengkap, cuba makan bijirin sambil minum susu.

- Beli makanan seperti pau kacang, kuih apam atau putu mayam dalam perjalanan ke tempat kerja.

- Simpan makanan di tempat kerja anda. Biskut tawar, buah-buahan kering, kacang atau energy bar adalah pilihan yang berkhasiat dan lazat.

Tambah tenaga dan pulih kecergasan dengan makan tengah hari
Menjelang waktu makan tengah hari, badan anda sudah menggunakan kebanyakan daripada nutrien dan tenaga daripada sarapan. Jadi, makan tengah hari memberi anda peluang menambah tenaga dan kecerdasan serta meningkatkan prestasi.

Petua berikut dapat membantu anda merasa segar semula dan bersedia untuk meneruskan kerja hingga ke petang!

- Elakkan makan sambil kerja, kerana anda mungkin makan lebih daripada yang diperlukan. Cuba makan pada waktu yang dikhaskan untuk makan tengah hari.

- Sentiasa pilih sajian ringan yang sihat dan jangan terlebih makan; berhenti bila rasa kenyang. Jika terlebih makan, anda akan berasa kembung dan mengantuk.

- Jika makan di luar dan memesan nasi campur atau mi, jangan lupa untuk tambah ikan atau daging tanpa lemak dan sayuran untuk memastikan pengambilan makanan yang lengkap dan seimbang. Makan sepotong buah-buahan sebagai pencuci mulut.

- Jika makan di pejabat dan hanya terdapat mi segera, cuba tambah sedikit sayuran atau telur. Untuk menambahkan khasiat, makan buah-buahan atau minum segelas jus buah- buahan 100 peratus atau minuman kacang soya/susu. Untuk menambah kalsium, tambah keju ke dalam sandwic atau roti bun.

Makan dalam perjalanan
Jika terpaksa ke mana-mana pada waktu makan tengah hari dan tidak ada masa untuk makan, jangan bimbang. Simpan snek di tempat kerja yang boleh dicapai dan dibawa bersama. Pilihan makanan dan snek yang sihat termasuk buah-buahan segar atau kering, bijirin serat tinggi, biskut tawar serat tinggi dan biskut (tanpa krim), sandwic roti gandum penuh, kacang dan yogurt. Jangan lupa bawa sebotol air minuman untuk mengekalkan penghidratan!

Akhirkan hari dengan makan malam yang dimasak di rumah
Selepas sibuk seharian, anda tentu rasa seronok bila dapat duduk makan dengan selesa di rumah kerana sajian makan malam memberi peluang kepada anda untuk memenuhi keperluan pemakanan harian. Tetapi apa yang boleh anda lakukan jika anda masih sibuk hingga ke malam? Anda boleh makan di luar atau beli makanan bungkus.

Namun, jika anda lebih suka makan malam yang dimasak di rumah, berikut adalah beberapa cara yang membolehkan anda mendapat apa yang anda ingini:

- Simpan nasi atau pasta sebagai makanan asas untuk penyedian sajian yang cepat. Jika anda mempunyai ramuan yang betul, anda boleh mencipta resipi anda sendiri untuk sajian yang berkhasiat!

- Bersihkan sayuran dan simpan dalam peti sejuk supaya ia sedia untuk dimasak. Atau jika anda benar-benar kesuntukan masa, anda boleh makan sayuran mentah seperti lobak merah dan saderi.

- Potong ikan, ayam dan daging dan bekukan dalam paket berasingan. Pindahkan ke dalam peti sejuk untuk dinyahbeku sebelum anda keluar bekerja.

- Aturkan penghantaran makanan ke rumah. Ia menjimatkan masa memasak dan amat baik jika anda tidak berminat ke dapur atau tidak pandai memasak! Pesan makanan daripada orang yang anda kenali dan percaya. Jangan takut untuk meminta makanan disediakan secara segar.

Seperkara penting yang mesti diingati ialah jangan sama sekali mengabaikan waktu makan. Anda mungkin sibuk, tetapi jangan jadikan ini sebagai alasan untuk tidak makan. Bila anda tidak makan, anda kekurangan nutrien dan tenaga yang diperlukan untuk melakukan tugas anda dengan berkesan. Jika anda tidak mengambil makanan yang berkhasiat secara tetap, anda tidak akan mempunyai tenaga untuk bekerja, belajar atau melakukan apa sahaja!

OLEH Prof. Madya Dr. Zaitun Yassin
(Persatuan Pemakanan Malaysia)

Tuesday, November 25

17 Resepi Pantang Selepas Bersalin Normal & Pembedahan



Bukan sahaja untuk ibu selepas bersalin, samada bersalin normal, caesar atau pembedahan, resipi ini juga boleh digunapakai untuk kanak-kanak selepas berkhatan atau bersunat.

1. Ikan Masin Lada Hitam

Bahan-bahan:
-Ikan masin (Digoreng tanpa minyak)
-Lada hitam

Cara-cara:
-Tumbuk bahan tersebut dan jika suka boleh ditambah perahan limau
Gaulkannya sebati

2. Ikan Tenggiri Kering

Bahan-bahan:
-1 keping ikan tenggiri kering
-2 biji lada besar
-½ biji bawang besar dihiris

Cara-cara:
-Ikan digoreng layur bersama hirisan halia.
-Kemudian ditumbuk bersama lada besar dan bawang tapi jangan hancur.
-Hidang bersama nasi panas

3. Sambal Tok-tok Lada Hitam

Bahan-bahan:
-Bawang merah
-Bawang putih
-Ikan bilis
-Lada hitam

Cara-cara:
-Goreng layur bahan tersebut dan tumbuk campur sikit garam
Hidang bersama nasi panas

4. Ikan Masin Goreng Asam Jawa

Bahan-bahan:
-Isi ikan masin (Kurau @ Talang)
-1 labu bawang besar
-5-6 tangkai cili kering
-3 ulas bawang putih
-½ inci halia
-Sedikit air asam jawa & gula

Cara-cara:
-Tumis semua bahan yang dihiris.
-Bila agak garing, masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula .
-Akhir sekali masukkan ikan masin yang telah digoreng terlebih dahulu.

5. Ikan Bilis Goreng Aroma

Bahan-bahan:
-100g ikan bilis putih
-3 batang serai (Dititik @ dihiris ikut suka)
-1 biji bawang besar dimayang
-2cm halia dimayang
-6 helai daun limau purut dihiris @ dikoyak kasar
-6 biji cili padi diketuk
-Minyak

Cara-cara:
-Goreng ikan bilis hingga ranggup
-Kemudian masukkan bahan hirisan

6. Ikan Bilis Dengan Cili Mesin

Bahan-bahan:
-Sebiji bawang besar dimayang
-Ikan bilis
-Jeruk lobak
-Sebiji telur
-Cili mesin 1 sudu

Cara-cara:
Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
Kemudian tumiskan cili mesin hingga masak, masukkan jeruk lobak & ikan bilis.
Akhir sekali masukkan telur & kacau hingga sebati.

7. Pegaga Masak Lada Hitam

Bahan-bahan:
-Sedikit santan pekat
-Lada hitam (lebihkan)
-Ikan bilis putih
-Kunyit hidup
-Halia
-Garam

Cara-cara:
-Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk.
-Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk. Biar pekat.
-Kira OK masukkan pegagadan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.

8. Hati Masak Limau Purut

Bahan-bahan:
-1/2kg hati lembu direbus dan dipotong kecil
-5 helai daun limau purut dipotong tengah dan dikoyakkan
-6 tangkai cili kering (Dalam pantang boleh diganti dengan lada hitam secukupnya)
-3 labu bawang besar
-4 ulas bawang putih
-2cm hirisan halia muda
-½ camca ketumbar
-½ camca jintan manis
-½ camca jintan putih
-Garam & gula secukup rasa
-Minyak untuk menumis

Cara-cara:
-Cili/lada hitam, bawang besar, bawang putih halia, jintan dan ketumbar dimesin halus.
-Tumis hingganaik bau/garing kemudian masukkan hati dan daun limau purut. Jika suka boleh tambah air untuk berkuah.
-Setelah itu, masukkan perasa. Ok.Boleh diangkat dan dihidang.

9. Hati Goreng Lada

Bahan-bahan:
-600g hati lembu direbus dan dipotong
-4 sudu besar lada putih
-2 sudu besar serbuk rempah
-2 sudu besar minyak
-1 sudu besar air asam jawa
-½ sudu serbuk jintan putih
-1 sudu serbuk kunyit
-2 labu bawang besar
-Garam/ Ajinomoto secukup rasa
-1 batang daun bawang untuk hiasan

Cara-cara:
-Gaulkan hati yang telah dipotong bersama rempah-rempah tersebut
-Tumiskan ia, agak kira okay bolehlah dimasukkan air asam jawa
-Taburkan hirisan daun bawang

10. Ayam/Daging Bakar Cicah Air Asam Lada Hitam

Bahan-bahan:
-4cm halia muda
-3cm kunyit hidup
-Garam secukupnya (Kesemua bahan ini dikisar dan diperap)

Cara-cara:
-Bakar ayam/daging dengan bahan perap.
-Hiriskan dan boleh dihidang dengan pencicah iaitu 2 sudu lada hitam, hirisan bawang besar dan perahan asam jawa

11. Sambal Tok-tok

Bahan-bahan:
-Ikan bilis
-Cili padi
-Bawang

Cara-cara:
-Bahan tersebut ditumbuk kasar dicampur bersama perahan limau.

12. Daging Goreng Halia

Bahan-bahan:
-Daging batang pinang dihiris nipis
-Halia dimayang halus
-Bawang Putih diketuk
-Bawang besar dihiris bulat
-1 biji lada benggala/ ketukkan cili padi kalau nak pedas
-Sedikit sos tiram
-Sedikit kunyit hidup/kunyit serbuk, Garam/ Serbuk Perasa
-Jika nak berkuah, bancuhkan sedikit tepung jagung dan air@ bagi lebih perisa masukkan sedikit air asam jawa.

Cara-cara:
-Panaskan minyak, masukkan daging yang telah diperap sebentar dengan kunyit dan garam.
-Agak lembut , tumiskan bawang putih dan halia, masukkan juga sos tiram dan bahanperasa mengikut kesesuaian.
-Akhir sekali masukkan , lada benggala ataupun cili padi dan hirisan bawang besar.
-Jika nak berkuah boleh juga ditambah dengan bancuhan tepung jagung.

13. Daging Goreng Lada Hitam (Marinated)

Bahan-bahan:
-Daging hihiris halus
-Lada hitam secukup rasa
-Halia
-Bawang besar
-Bawang putih
-Sos Cili/Cili mesin
-Sos tomato
-Sos tiram
-Kicap pekat
-Garam/serbuk perasa

Cara-cara:
-Perapkan daging bersama halia , bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
-Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap, tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut.
-Setelah empuk, boleh ditambah dengan garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.

14. Ayam Panggang Selera Pantang

Bahan-bahan:
-Ayam
-1 batang serai dititik
-1 sudu jintan manis
-½ sudu jintan putih
-1cm kunyit hidup
-1cm lengkuas
-1cm halia
-4 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
-garam
-Air asam jawa
-½ cawan air

Cara-cara:
-Ayam dilumur dengan garam & sedikit bawang merah, halia, bawang putih & kunyit tumbuk juga lengkuas.
-Panggang ayam
-Tumis bahan tumbuk yang lebih tadi, masukkan jintan tumbuk, air asam jawa juga garam. Tambah sedikit air untuk berkuah. Dan bolehlah disiram
ayam panggang tadi dengan kuah tersebut.

15. Ayam Percik Chinese Style

Bahan-bahan:
-1 ekor ayam
-Daun salam dan daun kunyit

Bahan A:
-Bunga Lawang
-Bunga Cengkih
-Kulit Kayu Manis
-Jintan Manis
-Lada Hitam
-Serai & Halia
-Gula Melaka – dicincang halus
-Lemon – diperah
-Santan
-Garam
-Bawang putih dan bawang merah ditumbuk halus
(Jika suka boleh ditambah sedikit cili padi)

Cara-cara:
-Masukkan daun salam & daun kunyit ke dalam ayam.
-Panggang @ goreng dalam minyak penuh (deep fried)
-Tumis bawang merah dan putih. Masukkan bahan-bahan A, masukkan juga perahan lemon, gula melaka, garam.
-Masukkan santan cair biar mendidih di atas api perlahan. Bila dah pekat masukkan santan pekat.
-Bila dah pekat, boleh disiram ke ats ayam panggang tersebut.

16. Lengkuas Muda Masak Lada Merah
(Petua baik diamalkan memperbaiki rahim wanita atau dengan lain perkataan mengetatkan lagi organ wanita selepas bersalin)

Bahan-bahan:
-Lengkuas muda dihiris nipis ~ direbus sehingga kering utk buang pahit & maung lengkuas
-Sedikit ikan bilis
-Bawang merah
-Bawang Putih
-Lada merah

Cara-cara:
-Lada ikan bilis, bawang putih & merah ditumbuk dan ditumis dengan sedikit minyak.
-Masukkan garam dan lengkuas yg telah direbus tadi dan kacau agar ia sebati.

17. Turi Masak Asam Rebus
(Bagus Utk Menambah Susu Ibu).

Bahan-bahan:
-Daun Turi
-Ikan Bilis
-Asam Keping
-Bawang merah
-Kunyit Hidup
-Ikan Bilis
-Lada merah

Cara-cara:
-Bahan iaitu bawang merah, lada merah, ikan bilis, kuntit hidup ditumbuk kemudian direbus.
-Masukkan garam, asam keping dan daun turi biarkan sehingga mendidih kemudian bolehlaa diangkat.

Semoga dapat membantu dan semoga bermanfaat, silakan SHARE 

kredit Rumahtangga Harmoni Keluarga Bahagia

Monday, November 24

Soal Jawab Mengenai Keguguran

Apakah itu Keguguran?

 Pengguguran atau keguguran kandungan adalah proses mematikan dan
mengeluarkan bayi di dalam kandungan samaada secara sengaja ataupun tidak melalui apa-apa cara sekalipun sebelum perkembangan janin belum cukup matang untuk membolehkannya hidup dan bertahan di luar rahim. Janin dikatakan belum cukup matang apabila mempunyai berat kurang daripada 500gm ataupun sebelum mencapai umur 24 minggu dalam kandungan.

Keguguran merupakan faktor yang utama berlakunya pendarahan di awal

kehamilan.Fakta mendapati daripada keseluruhan kehamilan, 20% daripadanya akan mengalami keguguran samaada berlaku secara spontan atau disengajakan. Dan daripada 20% jumlah keguguran ini pula, 80% daripadanya adalah berlaku dalam jangka masa trimester pertama kehamilan iaitu 3 bulan pertama atau 12 minggu kehamilan.

Kebiasaannya, keguguran yang berlaku secara semulajadi (complete miscarriage) adalah berikutan fetus atau janin yang mempunyai kromosom atau genetik yang rosak dan tidak mampu untuk meneruskan kehidupan jika dapat dilahirkan. Ini merangkumi 50% daripada kesemua keguguran yang berlaku.Tidak kurang juga keguguran yang berlaku disebabkan oleh faktor ibu itu sendiri (akan dibincangkan kemudian).



Persoalan: adakah keguguran akan mengganggu tahap kesuburan dan bolehkan seseorang itu hamil kembali selepas mengalami keguguran?

Ya, sudah tentu wanita yang mengalami keguguran boleh hamil kembali. Wanita tersebut telah hamil sebelum ini, sudah tentu dia boleh hamil kembali selepas keguguran. 

Keguguran secara semulajadinya tidak akan menjejaskan kesuburan seseorang wanita. Melainkan, seperti apa yang telah saya terangkan sebelum ini berkenaan komplikasi-komplikasi keguguran seperti trauma di bahagian peranakan dan jangkitan kuman, boleh menyebabkan kesuburan wanita itu terganggu. Oleh itu, jika keguguran anda tidak disusuli oleh apa-apa komplikasi, insyaAllah semuanya akan kembali normal.

Persoalan: bilakah seseorang wanita boleh hamil kembali selepas mengalami keguguran?

Kebanyakan doktor menyarankan agar pasangan yang baru sahaja keguguran bayi supaya menunggu sukurang-kurangnya 3 kitar haid yang normal untuk kembali hamil.

Persoalan: bagaimanakah untuk mencegah keguguran daripada berlaku? Dan adakah keguguran boleh berulang?

Keguguran di awal kehamilan kebanyakannya disebabkan oleh faktor janin itu sendiri, iaitu gene yang terhasil daripada pencantuman sperma dan ovum yang tidak normal, dan sememangnya faktor ini tidak boleh dielak atau dicegah. Tetapi jangan risau, jika keguguran anda berpunca daripada faktor janin yang tidak normal ini,keguguran ini biasanya tidak akan berulang. Si ibu juga dinasihatkan untuk menjalani gaya hidup yang sihat, bukan sewaktu hamil sahaja, tetapi sebelum hamil lagi. 

Begitu juga dengan si bapa, perlu memakan makanan yang berkhasiat dan tidak merokok untuk menjaga kualiti sperma. Jika suami anda seorang perokok, sila minta suami anda untuk merokok di luar rumah kerana rokok boleh menjejaskan kandungan. Terdapat sesetengah golongan wanita yang cenderung untuk mengalami keguguran dan mempunyai masalah, kehamilan ini dipanggil kehamilan yang berisiko tinggi dan perlu sentiasa mendapatkan pemeriksaan doktor ketika hamil.

Kehamilan yang berisiko tinggi adalah seperti ibu hamil melebihi 35 tahun ataupun terlalu muda, wanita yang menghadapi masalah dalam kehamilan sebelumnya, wanita yang menghidap penyakit-penyakit kronik seperti diabetes, tekanan darah tinggi dan HIV. Ibu yang obese atau terlalu ringan juga dikategorikan sebagai kehamilan berisiko tinggi. 

Jika keguguran anda berulang secara semulajadi, anda perlu melakukan pemeriksaan doktor untuk menentukan faktor yang menyebabkan keguguran anda berlaku. Anda juga perlu bertanya lanjut kepada doktor mengenai keguguran pertama anda, supaya faktor keguguran tersebut dapat dikesan, dan menolak kemungkinan masalah yang serius terdapat pada diri anda.

 Boleh juga jika anda mencuba Set Kesuburan dan Set Kehamilan untuk mendapat nutrisi yang lengkap untuk kesuburan dan sepanjang kehamilan anda

Untuk order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah...pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank atau nak COD SHAKLEE di kawasan berdekatan BAA seperti AMPANG , CHERAS , PANDAN INDAH , PANDAN MEWAH SERTA DESA PANDAN boleh hubungi BAA untuk aturkan pertemuan.




Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm65.00 seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi BAA untuk pendaftaran.


Untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Suzana Che Nok
Shaklee Independent Distributor (SID 1065807)
sms/ whatsapp : 018-6622890
Cod area : Ampang , Cheras, Pandan Indah, Pandan Mewah , Desa Pandan 

Sunday, November 23

Diagnosis dan Rawatan Untuk Gout

Diagnosis tepat bagi gout adalah melalui microscopi ( fluid aspirated ) sendi dari sendi (ujian ini mungkin sukar dilaksanakan) untuk membuktikan kristal monosodium urate intrasellular dalam cecair synovial polymorphonuclear leukocytes.
 


 
Aras Serum urate biasanya meningkat. Serum urea dan creatinine mungkin meningkat sekiranya terdapat kegagalan ginjal.
 

 
Rawatan
 
Rawatan awal adalah penghilang sakit. Apabila diognasa telah disahkan, dadah pilihan adalah ( colchicine, nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), atau intraarticular glucocorticoids). (Dalam bahasa Inggeris)
 

 
Rawatan jangka panjang adalah terapi antihyperuricemik. Perubahan permakanan mampu membuat perubahan kecil kepada mengurangkan aras plasma urate jika diet rendah ( purines ) diambil. Rawatan utama gaut adalah dadah allopurinol, satu pemendam xanthine oxidase, yang bertindak dengan mengurangkan penghasilan asid urik, dan meningkat penyingkiran asid urik berlebihan melalui air kencing.
 

 
Keputusan mengambil allopurinol sering kali merupakan keputusan sepanjang hayat. Terdapat pesakit yang berhenti pengambilan allopurinol diketahui kembali mendapat gaut arthritik akut, disebabkan pertukaran aras serum urate kelihatannya meningkatkan penhasilan kristal.
 

 
Oleh kerana arterial hypertension sering wujud seiring dengan gout rawatan yang diberikan dengan menggunakan losartan, musuh penerima AT, mungkin mempunyai kebaikan tambahan pada aras plasma asid urik. Dengan ini, losartan boleh mengimbangi kesan sampangin negetif thizides pada metabolisma pesakit gaut.
 

 
Menariknya, sejenis dadah lain, fenofibrate, digunakan untuk merawat hyperlipidemia, juga memberikan kesan baik pada kesan uricosuric.
 

 
Diet rendah Purine:
 
- ceri didapati mampu mengurangkan asid urik
 
- strawberry juga dikatakan membawa kebaikan sekiranya di makan.
 
- elakkan makanan tinggi purine, iaitu yang berasal dari sumber protin
 
- hadkan daging kepada satu hidangan sehari
 

 
Jangan makan!!!
 
- sweetbreads, buah pinggang, hati, otak, atau sebarang daging organ lain
 
- sardin
 
- ikan bilis
 
- hasil daging, consommés, dan ( gravies )
 

 
Guna secara berhemah:
 
- asparagus, kacang, lentils, peas, cendawan, cauliflower, spinach, rhubarb
 

 
Elakkan kurang air:
 
- Minum banyak cecair, terutamanya air, untuk mecairkan dan membantu proses penyingkiran urate;
 
 
 
Cuba elakkan makanan atau ubat diuretik seperti aspirin, vitamin C, tea dan alkohol.
 

 
Joe-Pye weed menyingkir asid urik dengan pantas, tetapi pengunaan berterusan boleh merosakkan hati atau buah pinggang.
 




Suplemen Shaklee untuk pesakit GOUT


1. Alfalfa- untuk menyingkirkan toksin secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.





 
2. Performance drink- memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.



 
 

 


3. Omega guard- Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.

 
 
 
 
Buat pesakit yang mengalami Gout..anda bolehlah cuba mengambil suppliment tambahan, sekurangnya dengan mengambil suppliment boleh mengurangkan dan mengawal sakit gout ni.


Untuk order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah...pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank atau nak COD SHAKLEE di kawasan berdekatan BAA seperti AMPANG , CHERAS , PANDAN INDAH , PANDAN MEWAH SERTA DESA PANDAN boleh hubungi BAA untuk aturkan pertemuan.




Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm65.00 seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi BAA untuk pendaftaran.


Untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Suzana Che Nok
Shaklee Independent Distributor (SID 1065807)
sms/ whatsapp : 018-6622890
Cod area : Ampang , Cheras, Pandan Indah, Pandan Mewah , Desa Pandan 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...